Konkurisali ste za neko radno mjesto i poslodavac Vas je pozvao na razgovor? 

Istraživanja su pokazala da većina poslodavaca u prvih 10-15 minuta razgovora za posao odlučuje da li će nekog kandidata zaposliti ili ne. Primijenite naše savjete i ubijedite poslodavca da ste baš Vi pravi izbor.

1. Unaprijed se informišite o poslodavcu

Prije nego sto dođete na razgovor za posao, potrudite se da prikupite što više informacija o kompaniji, njenom razvojnom putu, aktuelnim dešavanjima i vrijednostima koje baštini. Informišite se o zaposlenima i radnoj atmosferi, kako biste se predstavili u pravom svijetlu i kako bi poslodavac znao da ćete se uklopiti u tim. Posebno istaknite svoje vrijednosti i ambicije koje su u skladu sa vrijednostima i razvojnim planovima kompanije.

2. Vodite računa o govoru tijela

Studije su pokazale da 55% komunikacije čini govor tijela, 38% ton glasa, a samo 7% ono što je izgovoreno. Iako ovi procenti možda nisu u potpunosti tačni, činjenica je da govor tijela igra važnu ulogu u svakoj komunikaciji, a naročito tokom razgovora za posao. Govor tijela je mnogo teže kontrolisati nego što je to slučaj sa onim sto ćete reći, pa posebno povedite računa o ovom segmentu.

Kada dođete na razgovor neka Vaš osmijeh ne bude usiljen, već zamislite da ste sreli starog prijatelja i srdačno se osmijehnite. Pružite ruku uz čvrst stisak koji ne traje dugo i ostvarite direktan kontakt ocima. Tokom razgovora, čitavo vrijeme gledajte sagovornika u oči, neka Vaša leđa budu prava i nemojte prekrštati ruke, već ih opušteno držite i slobodno gestikulirajte dok o nečemu govorite.

3. Aktivno slušajte sagovornika

Jedna od najčešćih grešaka koje kandidati prave tokom razgovora za posao je ta što, u želji da se što bolje predstave, nekada previše pričaju i ne slušaju aktivno sagovornika. Izbjegnite tu grešku tako što ćete biti staloženi, opušteni, puni samopouzdanja i pažljivo slušajte sagovornika. Konkretno i precizno odgovarajte na postavljena pitanja i potrudite se da ostvarite što prijatniju i neusiljenu komunikaciju.

4. Imajte spreman odgovor na pitanje “Recite mi nešto o sebi”

Ovo je pitanje koje će Vam poslodavac sigurno postaviti u nekoj formi i zbog toga je neophodno da unaprijed imate pripremljen odgovor. Vaš odgovor bi trebao biti podijeljen u 4 dijela i idealno bi bilo da na ovo pitanje odgovarate 1-2 minuta. Prvo objasnite svoju trenutnu situaciju, da li ste zaposleni, da li tražite posao nakon pauze u karijeri ili ste tek od nedavno nezaposleni. Nakon toga, govorite o svom prethodnom radnom iskustvu, svojim dostignućima na tom poslu i stečenim znanjima i vještinama. Vodite računa da ni u jednom trenutku ne govorite negativno o svom sadašnjem ili bivšem poslodavcu. Zatim recite zašto ste se prijavili na oglas i istaknite svoje vještine koje su značajne za to radno mjesto. Objasnite zbog čega Vaši profesionalni ciljevi odgovaraju toj poziciji i, na kraju, koje to kvalitete posjedujete, a koje poslodavac traži.

5. Postavite prava pitanja

U nekom trenutku razgovora, sagovornika će interesovati da li Vi imate neka pitanja za njega. Nekada pitanja koja postavite mogu biti presudna u procesu selekcije i na osnovu njih poslodavac može donijeti konačnu odluku o izboru kandidata kojeg će zaposliti. Suptilno istaknite svoje kvalitete i prioritete kroz pitanja koja postavljate. Približite se sagovorniku tako što ćete se interesovati za njegov lični karijerni put i pitajte ga šta najviše voli u vezi svog posla u toj kompaniji. Jasno pitajte šta se to od Vas kao zaposlenog očekuje, koji su ciljevi koje trebate postići i kako bi izgledao Vaš tipičan radni dan. Ne zaboravite da pitate i koje su mogućnosti za Vaš lični razvoj, sticanje novih znanja i vještina i napredovanje u karijeri.

Najvažnije je da na razgovoru za posao budete iskreni i svoji i da istaknete sve svoje kvalitete i vještine koje Vas razlikuju od drugih kandidata. Koliko god stresan odlazak na razgovor bio, uz dobru pripremu osjećaćete se samouvjereno i ostaviti snažan utisak na poslodavca.