Konfučije je davno rekao: “Izaberi posao koji voliš i nećeš morati da radiš ni dana u životu.” i ne možemo da budemo više saglasni!

Ako Vas ono što radite više ne ispunjava i svakog jutra Vam je sve teže otići na posao, radnik.me je tu za Vas. Osim što je na našoj platformi trenutno aktivan veliki broj oglasa za posao, u nastavku Vam donosimo vodič koji će Vam pomoći da ispunite svoje lične i profesionalne ambicije i pronađete posao koji ćete voljeti.

1. Upoznajte sebe 

Prvi korak ka pronalaženju posla koji ćete voljeti je upoznavanje sebe. Neophodno je da razmislite o vrijednostima koje Vas pokreću i da spoznate šta je to što Vas istinski motiviše i ispunjava. Prepoznajte koje su to oblasti rada u kojima Vaš puni potencijal i talenat mogu doći do izražaja. Samo posao na kom ćete raditi ono što Vas čini srećnim i ispunjenim može biti posao koji ćete voljeti i na koji ćete ići sa osmijehom.

2. Definišite svoje ciljeve

Sigurno ste više puta do sad čuli da je postavljanje ciljeva ključno za uspješnu karijeru. Razmislite koji su Vaši kratkoročni i dugoročni profesionalni ciljevi i kako da ih najbrže ostvarite, a zatim svaki posao posmatrajte kao stepenicu više ka konačnom cilju kome težite. Kada tražite posao, razmislite o tome da li Vas on udaljava ili približava Vašim ciljevima.

3. Razvijajte vještine koje su važne za posao

Svako od nas je u nečemu izvrstan! Poslodavci se sada sve više fokusiraju na vještine kandidata, a manje na njihovo formalno obrazovanje. U našem blogu pogledajte koje su to vještine koje su danas posebno tražene. Kada znate koji su Vaši ciljevi i šta je to što Vas ispunjava, savladavajte i unaprjeđujte vještine koje su važne za kvalitetno obavljanje tog posla.

4. Istražite aktuelne oglase za posao na radnik.me

Na radnik.me pogledajte aktuelnu ponudu oglasa za posao jer je možda baš neki od njih ono što tražite. Pažljivo analizirajte svaki oglas i fokusirajte se na one pozicije koje odražavaju Vaše vrijednosti i interesovanja. Upoznajte poslodavce koji često objavljuju nove oglase za posao i istražite koji od njih naročito cijene vještine koje posjedujete.

5. Umrežite se sa ljudima iz branše

Konekcije i poznanstva su od presudnog značaja za uspješnu karijeru i profesionalni razvoj. Posjećujte konferencije, seminare i događaje iz oblasti rada koje Vas zanimaju i upoznajte profesionalce koji već obavljaju poslove za koje ste i Vi zainteresovani. Društvene mreže ovaj proces dodatno olakšavaju, pa se ne stidite da pošaljete zahtjev i poruku na LinkedIn-u nekom ko je ekspert u oblasti koja Vas interesuje ili ko već radi u kompaniji u kojoj i Vi vidite sebe.

6. Uredite svoj CV

Vaša biografija treba jasno da oslikava ono što Vi jeste i u čemu ste dobri. Budite jasni i precizni i fokusirajte se na ono za šta znate da će Vas izdvojiti u odnosu na ostale kandidate. Navedite vještine i profesionalne ciljeve koji su važni za poziciju za koju konkurišete, a radnik.me Vam može u tome pomoći! Dovoljno je da na svom profilu unesete podatke i mi ćemo za Vas napraviti dokument koji možete preuzeti u formatu koji Vam odgovara.

7. Na razgovoru za posao budite autentični i svoji

Razgovor za posao je prelomni trenutak svakog zapošljavanja, a vi ga posmatrajte kao priliku da pokažete sve svoje vještine i svoju ličnost. Uz naše savjete lako zablistajte i ubijedite poslodavca da ste baš Vi pravi izbor. Ukoliko Vam se, pak, učini da poslodavac ne ispunjava Vaša očekivanja i da taj posao nije onaj koji biste istinski voljeli, nemojte se plašiti da tražite dalje!

Uz pomoć naših savjeta možete pronaći posao koji će Vas ispunjavati i sa kog ćete se vraćati kući zadovoljni. Ključ je u prepoznavanju onog što nas usrećuje i motiviše, definisanju ciljeva i unaprjeđenju vještina koje su važne za kvalitetno obavljanje tog posla. 

Misija platforme radnik.me je upravo da svim kandidatima omogućimo pristup poslovima koji će im biti izvor radosti, a ne samo izvor prihoda!