Nemate prethodno radno iskustvo i djeluje Vam nezamislivo da možete napisati CV koji će privući pažnju poslodavca?

Pronalaženje prvog posla zahtijeva više vremena i truda nego što je to slučaj sa kasnijim poslovima. Iskoristite naše savjete i napišite impresivan CV koji će Vas dovesti do intervjua sa poslodavcem, čak iako traži osobu sa prethodnim iskustvom!

Fokusirajte se na svoje ciljeve

Poslodavci vole ambiciozne kandidate koji imaju jasne licne ciljeve i prioritete. Razvoju kompanije doprinose samo oni pojedinci koji i sami žele da se razvijaju i napreduju. Navedite u svojoj biografiji koji su Vaši profesionalni ciljevi, vještine koje posjedujete, a koje će Vam pomoći da ostvarite te ciljeve i način na koji smatrate da ih mozete ostvariti. Ne zaboravite, ukoliko imate jasan plan, svaki cilj je dostižan!

Detaljno opišite svoje obrazovanje

U današnjem svijetu koji se ubrzano razvija i zahtijeva od Vas da idete u korak sa tim razvojem, nije dovoljno da u svojoj biografiji samo navedete formalno obrazovanje koje ste stekli. Potrudite se da što detaljnije opišete svoj obrazovni put i posebno se fokusirajte na ono što ste tokom školovanja naucili, a što je značajno za radno mjesto za koje konkurišete. Objasnite kako možete upotrijebiti stečeno znanje u svakodnevnom radu i ne zaboravite da navedete kurseve koje ste pohađali.

Nekada ste bili volonter ili pripravnik? Odlično!

Ako ste tokom školovanja volontirali ili pohađali neku praksu, navedite i opišite to u svojoj biografiji. Svaka vrsta angažmana se računa kao radno iskustvo, bio to volonterski rad, stručno osposobljavanje ili obavezna praksa tokom školovanja. 

Pišite o svojim vještinama i kvalitetima

Svako od nas posjeduje određene kvalitete i vještine po kojima se razlikujemo od drugih. Nemojte se zadovoljiti pukim nabrajanjem vještina koje možete pronaći na internetu, već razmislite o tome šta je to po čemu ste zaista posebni. Znate osnove nekog programskog jezika, dobri ste u analizi podataka, jednostavno koristite Microsoft paket, talentovani ste za pisanje ili lako ostvarujete kontakte? Pišite o tome u svojoj biografiji, navedite primjer kada ste upotrijebili neku od tih vještina i zašto mislite da je svaka od njih presudna za radno mjesto na koje konkurišete.

Neka Vaš CV bude vizuelno privlačan

Na internetu možete pronaći veliki broj već gotovih formi biografija u koje je potrebno da unesete svoje podatke. Iskoristite neku od njih ili budite kreativni i sami napravite svoju. Tako ćete se izdvojiti od ostalih kandidata i lakše privući pažnju poslodavca. Vodite računa o fontu slova koji koristite, bojama i jasno razgraničite različite sekcije u dokumentu, a ukoliko dodajete svoju fotografiju, neka ona bude profesionalna i primjerena.

Ne zaboravite da je potrebno da uvijek istražite i prikupite što više informacija o poslodavcu i radnom mjestu za koje konkurišete i tome prilagodite svoj CV. Srecno!