Trenutno ste na životnoj prekretnici i odlučujete kojim zanimanjem ćete se baviti u budućnosti?

Za Vas smo istražili koja su to zanimanja za kojima vlada najveća potražnja u Crnoj Gori i koja Vam garantuju zaposlenje.

Budući da je ekonomija naše zemlje umnogome zavisna od turizma, ne iznenađuje podatak da su najviše tražena zanimanja iz oblasti turizma. Prema informacijama iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, prethodnih godina je najveća potražnja bila za sobaricama, konobarima, kuvarima i pomoćnim ugostiteljima. Čini se da je taj trend i dalje prisutan, naročito imajući u vidu da su ugostitelji sa primorja ove godine imali nikad veći problem da pronađu radnu snagu za sezonu i razmatrali čak zapošljavanje radnika iz Azije. 

Prema anketi koju je radila Uprava za statistiku, preko 76% zaposlenih u Crnoj Gori je radilo u sektoru uslužne djelatnosti tokom 2022. godine. Zbog toga ne iznenađuje što je najveći broj oglasa za slobodna radna mjesta iz oblasti prodaje, naročito u velikim trgovinskim lancima.

Osim zanimanja iz oblasti turizma i uslužne djelatnosti, u našoj zemlji je poslednjih godina deficitaran medicinski kadar. Veliki broj radnika iz ove oblasti godinama unazad zaposlenje pronalazi u zemljama Evropske Unije, pa je potražnja za medicinskim sestrama i ljekarima u Crnoj Gori na nikad većem nivou.

Rast potražnje za radnom snagom je primjetan i u sektoru građevinarstva. Nakon pandemije COVID-19, naša zemlja bilježi građevinski bum, naročito u centralnom i južnom dijelu. Traže se građevinski radnici, inženjeri, arhitekte, a investitori se često, u nedostatku domaćeg kadra, odlučuju na angažovanje stranih radnika.

Bilo da ste jako mladi i birate svoje obrazovno usmjerenje ili ste se odlučili na promjenu trenutnog zanimanja, savjetujemo Vam da se usresredite na neka od zanimanja koja smo pomenuli jer su ona Vaš put do sigurnog zaposlenja.