Niste završili fakultet i čini Vam se da ćete teško pronaći dobro plaćen posao? 

Nekada se smatralo da je fakultetsko obrazovanje preduslov za pronalazak dobro plaćenog posla i uspješnu karijeru. Ipak, sa razvojem tehnologije i industrije i uticajem tog razvoja na tržište rada, stvari su danas nešto drugačije. Sada poslodavci mnogo više cijene stečene vještine i iskustvo, nego diplomu samu po sebi.

Prema istraživanju kompanije ZipRecruiter, broj poslova za koje je potrebna bilo kakva diploma osim srednje škole u ​​stalnom je opadanju od početka pandemije Covid-19. Da bi pronašli industrije u kojima se najviše povećavaju mogućnosti za kandidate bez diploma, istraživači su na LinkedIn-u analizirali milione profila članova i opisa oglasa za posao koji su se dijelili na platformi između 2021. i 2023.

Rezultati istraživanja pokazali su da je razvoj mobilnih aplikacija i dalje zanimanje za kojim vlada velika potražnja. Kompanije gotovo uvijek traže samo ljude koji imaju određeni broj godina radnog iskustva, ali ne i fakultetsku diplomu.

Konsalting je, prema ovom istraživanju, sve popularniji, a zarade su velike. Pozicije kao što su savjetnik za klijente, poslovni konsultant i konsultant za rješenja ne zahtijevaju od Vas da budete fakultetski obrazovani, već je dovoljno da iskoristite svoje vještine i stručnost u određenoj oblasti.

Još jedna brzo rastuća oblast rada za koju nije potreban fakultet je marketing, a naročito digitalni marketing. S obzirom na sve veći uticaj interneta i društvenih mreža na poslovni svijet, menadžeri društvenih mreža, specijalisti za marketing i koordinatori marketinga su veoma traženi.

Sve više kompanija preispituje način na koji zapošljavaju specijaliste i asistente za ljudske resurse, dajući prioritet mekim vještinama kao što su komunikacija i liderstvo u odnosu na obrazovanje kandidata. Ukoliko posjedujete ove vještine, možda su ljudski resursi oblast za Vas.

Istraživanje pokazuje da su poslovi iz oblasti medija i komunikacija sve više traženi. I za ove poslove, kao i za prethodne, važi pravilo da nije neophodno da imate formalno obrazovanje, već morate biti kreativni, komunikativni i imati dara za pisanje.

Na kraju, poslednje zanimanje za koje nije potrebna diploma je u oblasti istraživanja, poslovni analitičar. Da biste uspješno obavljali ovaj posao, neophodno je da, umjesto diplome, imate sposobnost prikupljanja, obrade i interpretacije podataka.

Dobra vijest je da na internetu možete pronaći veliki broj potpuno besplatnih kurseva i materijala koji će Vam omogućiti da savladate vještine neophodne za obavljanje ovih poslova.