Ostin Rasel, najmlađi milijarder na svijetu koji je sam stvorio bogatstvo, nedavno je na pitanje CNBC-a o tome da li bi studentima preduzetnicima preporučio da napuste fakultet i formalno obrazovanje odgovorio sa “Apsolutno!”.

Rasel je 2012. godine napustio Univerzitet Stanford i osnovao kompaniju za lasersku tehnologiju Luminar Technologies, sa samo 17 godina. Prethodno je dobio grant od 100.000 dolara od Peter Thiel Fellowship fondacije. Njegova kompanija, tehnološki startup koji razvija hardver i softver za pogon samovozećih automobila, trenutno vrijedi 2,6 milijardi dolara. Rasel je u intervjuu za CNBC rekao da bi napustio univerzitet čak i da nije dobio sredstva za osnivanje kompanije.

Ovaj mladi milijarder tvrdi da je sve ono što se uči na fakultetu sada dostupno i na internetu.
 
„U svojim ranim tinejdžerskim godinama, mogao sam da gledam čitav niz predavanja za primijenjenu fiziku Stanforda i MIT-a na mreži sa 2X ili 3X brzinom. Možete proći kroz čitave nastavne planove i programe i godišnje kurseve za nekoliko sedmica ako ih pratite pažljivo. Postoji toliko mnogo načina da preuzmete znanje“ nastavlja on.

Iako statistika pokazuje da su ljudi koji su završili fakultet i dalje bolje plaćeni od onih koji nisu, činjenica je da današnja dostupnost informacija na internetu omogućava svima da steknu znanja i vještine koje će im obezbijediti sredstva za život. Dovoljno je da imate pristup internetu i možete gledati predavanja sa nekih od najboljih univerziteta svijeta ili, za malo novca, pohađati sertifikovane online kurseve iz različitih oblasti. 

Digitalno doba zaista omogućava svima koji su dovoljno uporni i istrajni da, za kratko vrijeme, savladaju vještine zahvaljujući kojima će moći da obezbijede svoju egzistenciju, ili čak da zarađuju iznad prosjeka.